Luchtvochtigheid

Wat is luchtvochtigheid? 

De luchtvochtigheid wordt berekend aan de hand van de hoeveelheid waterdamp ten opzichte van de lucht. De luchtdruk en temperatuur spelen hierbij een belangrijke rol. Warme lucht kan meer waterdamp opnemen dan koude lucht. De luchtvochtigheidsgraad wordt uitgedrukt in een percentage. Hoe hoger het percentage, hoe meer waterdamp er in de lucht aanwezig is.

De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 45 en 65%. 

Wat is de ideale luchtvochtigheid?


De luchtvochtigheid in huis wordt vaak vergeten of niet gecontroleerd. Het is heel belangrijk om dit met houten meubelen, houten vloeren, kozijnen wel te doen. Daarnaast is het ook belangrijk voor je gezondheid. Een aangenaam binnenklimaat wordt grotendeels bepaald door een goede luchtvochtigheid in huis. Wanneer de luchtvochtigheid te laag of te hoog is kan je te maken krijgen met gezondheidsklachten. 

Te lage luchtvochtigheid


Een te lage luchtvochtigheid komt tegenwoordig in de meeste nieuwbouwhuizen voor. Dit komt omdat deze huizen zo goed mogelijk worden geïsoleerd. Een te lage luchtvochtigheid komt bij ons meestal in de winter voor, de koude buitenlucht en wind zorgen maar voor een kleine hoeveelheid vocht. Het aanzetten van de verwarming versterkt dit effect. 

Enkele symptomen van een te lage luchtvochtigheid zijn:


  • Droge ogen
  • Irritatie aan de luchtwegen
  • Vermoeidheid, hoofdpijn
  • Scheurtjes in houtwerk (vloer, meubels, kozijnen)

Een te hoge luchtvochtigheid


Een te hoge luchtvochtigheid in huis kan schimmel veroorzaken.  Alle houten producten zetten uit doordat ze vocht opnemen. Bij een luchtvochtigheid die langdurig te hoog is is er kans op schimmelvorming en kan er een muffe geur ontstaan. Schimmel is slecht voor de gezondheid en je kunt er ademhalingsklachten en allergieën van krijgen.

Luchtvochtigheid en houten meubels


Een te lage luchtvochtigheid is het grootste probleem voor houten meubels. Hout krimpt door uitdroging , wat barsten en scheuren kan veroorzaken. Wij leveren uitsluitend de beste kwaliteit teakhout echter blijft dit een typische eigenschap van hout. Onze teakhouten tafels kunnen krimpen en uitzetten door middel van een metalen strip die aan de onderkant van de tafel verlijmd is. Bij de kasten is dit ook het geval. Ieder paneel kan uitzetten en krimpen doordat het niet vast op het geraamte zit. Daarnaast wordt het teakhout in Indonesië  in droogkamers gestopt zodat ze de ideale vochtigheidsgraad krijgen om verscheept te kunnen worden. 

Mega-Trade maakt voornamelijk gebruik van oud teak of gerecycled teak dat voldoet aan het keurmerk Indonesian Legal Wood. Deze hoge kwaliteit teak is minder vatbaar voor scheuren dan nieuw teakhout. In teakhout kunnen grote verschillen zitten wat betreft de kwaliteit. Het is daarom goed om dit te vergelijken tussen de verschillende meubelzaken.

Hout is sterk en wanneer het krimpen of uitzetten te abrupt gebeurd kunnen er scheurtjes ontstaan. Dit heeft geen nadelige gevolgen voor de houten meubels. 

Mega-Trade is hiervoor niet aansprakelijk. Wij kunnen dan ook niet aansprakelijk worden gesteld voor producten die schade hebben opgelopen door temperatuurschommelingen of een verkeerde luchtvochtigheid in huis. We raden dan ook iedereen aan om een hygrometer aan te schaffen. Voor een paar euro zijn deze te koop en kun je de luchtvochtigheid in je huis volgen. 

Oplossingen


Een hygrometer aanschaffen om de luchtvochtigheid in de gaten te kunnen houden. Indien deze te laag is dan is het goed om een luchtbevochtiger aan te schaffen. Voor ieder budget is er wel een luchtbevochtiger te koop. Als de lucht te vochtig is dan kun je de ramen elke dag open zetten. Een airconditioner zorgt er tevens voor dat het vocht uit de lucht wordt gehaald door deze te koelen.